7 seconden CV

7 seconden ..Zolang heeft men de aandacht voor jouw CV, dus wat zet je erop?

Dit ben ik, dit kan ik, dit deed ik, dit wil ik: … en meer niet!

Het maken van een CV is door de jaren heen een behoorlijk “ding” geworden.  Wat zijn nu eigenlijk de regeltjes en wie heeft die verzonnen? Wat werkt wel en wat niet? Het is een gevecht tussen praktijk en theorie en iedereen; van UWV tot Sociale Dienst, van uitzendbureau tot werkgever; heeft een filosofie hierover.

In mijn werk als arbeidsbemiddelaar heb ik met veel verschillende partijen te maken. Ik praat met instanties, werkgevers, kandidaten en merk dat sommige ideeën over opbouw en inhoud van een CV heel erg gedateerd zijn, of zelfs ouderwets en achterhaald. Je moet veelal letten op chronologie van jaartallen en  heb je al je werkgevers wel genoemd? Heb je niet teveel hobbies genoteerd en heb je geen gat in het hele verhaal?  Heb je wel je Linkedin-profiel benoemd en heb je niet teveel kleurtjes en lettertypes gebruikt?

Het is bijna een uitdaging op zich om een CV op te stellen en dan moet je nog beginnen met solliciteren! Het kan je bijna je nieuwe baan kosten als de opbouw van je cv niet goed is… althans dat wordt beweerd.

Tja, wat moeten we hier nou van vinden..?  Voor mij zijn 3 dingen van belang voor het opstellen van een CV:

  • Zaai geen onnodige twijfel of vraagtekens.
  • Wil je nadruk leggen op wat WAS of op wat je nu wil?
  • Waarom al die ouwe en niet-relevante meuk erop?

Je zult merken dat men vaak al selecteert op de standaard “afwijspunten”. Een klassiek voorbeeld hiervan is de chronologie van de werkervaring. Kloppen alle data wel qua volgorde, en nog belangrijker: heb je geen gat? Ja, en dan wat…  Iedereen doet hier altijd heel spannend over en toekomstige werkgevers al helemaal! De aanname dat je meteen dom bent als je een half jaar niet gewerkt hebt of in ene al je vaardigheden bent verloren als je wat langer uit de running bent geweest. Allemaal meningen waar je mee moet dealen maar die je dus ook vrij eenvoudig kan omzeilen..  Stop met opnoemen van data en vervang dit door het aantal jaren dat je ergens hebt gewerkt.  Als je ergens maar 3 maanden hebt gewerkt, kan je dus beter de afweging maken of je het moet noemen of niet; Wil je dat je gezien wordt als job-hopper of als loyale werknemer…?

Voor opleidingen  zou ik simpel een jaartal noemen waarin die is afgerond. Als je een opleiding niet hebt afgerond, lekker weglaten.. (anders ben je misschien een opgever volgens de gemiddelde HR-manager).

Geef geen uitgebreide uitleg. Dat leest men allemaal niet en het draagt bij aan meningsvorming. Waarom je ergens bent weggegaan of gestopt komt in een eventueel gesprek vast wel aan bod. Men heeft vaak de neiging een vertrek ergens te moeten verklaren door toevoegingen als  “zelf opgestapt” of “faillissement”. Boeit echt niet, is extra leesvoer en het lijkt erop dat je iedereen de schuld geeft en het vertrek nooit bij jezelf zoekt.. en dan te bedenken dat een gemiddeld CV maar 7 seconden leesaandacht krijgt, dan weet je dus wel hoe beknopt je moet zijn.

Wat kun je sowieso overslaan?

  • Lagere school benoemen kan echt niet meer.
  • Werkervaring die er totaal niet toe doet, bv; je vakantiewerk bij de MacDonalds dat je deed toen je 21 was, terwijl je nu op je 44ste solliciteert als boekhouder.
  • Nederlands in woord en schrift.. Lijkt me vrij duidelijk als je een cv schrijft. Je valt dan ook keihard door de mand als je cv vol schrijffouten zit terwijl je beweert dat je het beheerst; puntje van aandacht!
  • Niet-afgeronde opleidingen ook echt niet noteren. Overal aan beginnen en niks afmaken kan een vooroordeel scheppen.

Een manier die je kunt hanteren

Deel een A4 papier in, in 4 kwadranten en probeer in korte en bondige termen jezelf neer te zetten. Houd in je achterhoofd dat je lezer maar weinig tijd heeft dus maak het interessant en zinvol. Let vooral op waar je heen wil! Waar wil je straks werken? Dus wat moet je verteld hebben!

Denk aan : Dit ben ik, dit kan ik, dit deed ik, dit wil ik.

Deel je ervaringen met het opstellen van je cv hieronder! Zijn er zaken waar je tegenaan loopt en wat is de feedback die je krijgt op jouw cv? Heb je zelf nog goeie ideeën die je wil delen? Laat een bericht achter!