De ondernemer aan het woord…

Inge Roode: ‘Morgen kan alles anders zijn’

Interessante keuze We spreken Inge in de loop van de middag, iets later dan gepland omdat haar eerdere afspraak is uitgelopen. Maar Inge heeft vervolgens wel alle tijd voor ons zodat we een goed beeld van haar krijgen: Inge is duidelijk, direct én persoonlijk. Het zijn onder meer deze karaktereigenschappen die haar gebracht hebben waar zij nu is: een succesvol uitzendondernemer. Al was dat niet per se de carrière die zij ambieerde. “Ik heb Engelse taal en cultuur gestudeerd in Utrecht”, vertelt Inge over het begin van haar loopbaan. “Een studie waarmee je meestal voor de klas komt te staan, maar ik koos voor een financiële baan bij vervoersmaatschappij Connexxion. Het kwam op mijn pad en leek me interessant. En dat was het ook; ik bleef er vier jaar en volgde ondertussen verschillende opleidingen in arbeidsrecht, fiscaal recht en loonadministratie. Daar heb ik nu nog altijd profijt van.”

“Kansen moet je grijpen, maar ze moeten je ook gegund worden.”

Flink gas geven Als Inge een kans ziet, dan grijpt ze ‘m ook. Zo kwam het dat ze na vier jaar loondienst aan de slag ging op interim basis. Ze deed financiële opdrachten voor Artsen zonder Grenzen, Pathé en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Haar laatste interim klus was voor Studentalent, een uitzendbureau voor Hbo/Wo studenten. “Na 2 jaar kreeg ik de vraag of ik in dienst wilde komen”, blikt Inge terug. “Nou, dat wilde ik wel. Daar heb ik echt kennisgemaakt met het uitzendvak. Ik was manager backoffice en later vestigingsmanager. Bij elkaar heb ik ruim zes jaar bij Studentalent gewerkt en ik heb al die tijd flink gas gegeven. Want dat is hoe ik de dingen doe: als ik me ergens aan committeer dan ga ik er volledig voor. Maar, dat heeft me uiteindelijk wel opgebroken. Ik besloot het roer om te gooien.” Inge bleef wel werkzaam in de uitzendbranche, want recruitment is haar passie. “Ik ben van de arbeidsbemiddeling oude stijl, zoals ik het noem. Ik wil met mensen praten, face to face. Geen schermen of formulieren ertussen, gewoon een live gesprek. Het papierwerk komt later wel.” Dus toen ze een nieuw avontuur begon als franchisenemer van Werk Talent in Almere, dook ze met evenveel enthousiasme op de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Uitdagend werk dat haar veel voldoening gaf, maar waarbij de match met haar werkgever ontbrak. “Onverenigbare verschillen tussen mij en de organisatie, leidde ertoe dat ik na twee jaar gestopt ben en terugkeerde naar mijn thuisstad Woerden.”

“Als je altijd écht bent, weten klanten wat ze aan je hebben.”

Tijd voor een eigen zaak De signalen om eigen baas te worden, werden steeds duidelijker. Toch duurde het nog even voordat het echt tot Inge doordrong dat het succes aan háár kleefde en niet aan haar werkgevers. Eenmaal terug in Woerden trad Inge in dienst bij een lokaal uitzendbureau, waar het haar opviel dat het uitzendbureau sinds haar komst enorm groeide. “Ik deed gewoon wat ik altijd deed”, zegt Inge lachend, “en dat doe ik dus heel goed.” Pas toen haar toekomstige compagnon Mireille het uitzendbureau binnenstapte, kon Inge er niet meer omheen: het werd tijd voor een eigen zaak. “Mireille heeft een grafische achtergrond en we besloten onze talenten te combineren en een uniek concept neer te zetten: Banenbranderij, uitzendbureau, flexwerkplek en webdesign ineen. Het idee was dat zelfstandig ondernemers bij Banenbranderij terecht konden voor een werkplek, goede koffie, personeel en een website. Het liep alleen iets anders.” Het uitzendbureau floreerde terwijl webdesign achterbleef en de eerste lockdown ervoor zorgde dat Banenbranderij fysiek geen gasten meer kon ontvangen. Inge stond opnieuw voor een uitdaging.

“Als je kunt delen, kan je ook vermenigvuldigen.”

Stevige basis “Ondernemen is sowieso uitdagend, je kunt eigenlijk niet achterover leunen”, filosofeert Inge. “Maar dat is tegelijkertijd ook de charme van het ondernemerschap. Morgen kan alles anders zijn.” Ligt Inge er wakker van als morgen alles ineens anders is? “Nee hoor”, zegt zij ontspannen, “ik weet wat ik waard ben en dat ik op mijn klanten kan vertrouwen. Dat weet ik omdat zij op mij kunnen vertrouwen. Ik ben altijd open, persoonlijk, direct en authentiek.” Vooral dat laatste is volgens Inge een essentiële eigenschap voor een ondernemer. “Als je altijd écht bent, weten klanten wat ze aan je hebben en gunnen ze jou je succes.” Gunning is volgens Inge het andere belangrijke aspect bij ondernemen. “Kansen moet je grijpen, maar ze moeten je ook gegund worden. Nu ik voor Banenbranderij een nieuwe vorm moest vinden, heb ik het ook en vooral moeten hebben van mijn netwerk. En dat is een stevige basis gebleken.” Sinds kort is alles weer anders. Inge zette de logische vervolgstap om een samenwerkingsverband aan te gaan met haar opleidingspartner ITO Opleidingen in Montfoort. Dat betekent een fysieke verhuizing en een naamswijziging. Inge: “Banenbranderij is niet meer en vanaf nu gaan we nieuwe avonturen tegemoet met Roode Recruitment: werven*opleiden*uitzenden; als je kunt delen, kan je ook vermenigvuldigen.”

Over Roode Recruitment Roode Recruitment is gespecialiseerd in uitzenden, werving en selectie. Vanuit een nauw samenwerkingsverband met ITO Opleidingen, biedt Roode Recruitment flexwerkers en uitzendkrachten ruime ontwikkelkansen.